Witaminy cz.1 - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

MEDserwis.pl >Witaminy cz.1 - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Witaminy cz.1 - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Witaminy – organiczne związki chemiczne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego, zachodzących w nim procesów metabolicznych i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć. Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych – pełnią funkcję regulacyjną. Funkcją witamin jest także przemiana tłuszczów i węglowodanów, w energię, prawidłowe działanie wielu enzymów , współudział w procesie odnowy uszkodzonych tkanek, tworzenie hormonów, przeciwciał, krwinek, budowa materiału genetycznego itd. Witaminy nie są natomiast źródłem energii i materiałem budulcowym.
Witaminy dzielą się na dwie grupy:

1.rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) - mogą być magazynowane w organizmie w wątrobie i tkance tłuszczowej.

2.rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H)- nie akumulują się w ciele człowieka, są wydalane z moczem i w związku z tym muszą być w sposób ciągły i systematyczny dostarczane z pełnowartościowego pożywienia.

Rodzaje witamin, ich zastosowanie oraz najbogatsze źródła:
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH:

- Witamina A (Retinol, Beta-Karoten, Prowitamina A) – wpływa na wzrost oraz ogólne funkcje organizmu, tworzenie kości, produkcję hormonów, widzenie, prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, ochrona przed nowotworami i chorobami serca. Źródła: ryby morskie, tran, wątroba, węgorz, żółtko jaj, masło, oleje roślinne, szpinak, morele, sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, boćwina, szczaw, marchew.

- Witamina D (Kalcyferol) – wpływa na przemiany wapnia i fosforanów oraz właściwą mineralizację kości.Źródła: ryby morskie, tran, węgorz, śledź, łosoś, wątroba, świeże jaja gł. żółtko, masło, masło roślinne, sery żółte.

- Witamina E (Tokoferol) – chroni komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, ma wpływ na leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.Źródła: migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielonolistne warzywa, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kwiaty lipy, algi, oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy), kasze – jęczmienna i gryczana, szparagi i kapusta.

-Witamina K (Fitochinon) – odpowiada za krzepliwość krwi oraz za utrzymywanie prawidłowej struktury kości i gojenie złamań.Źródła: lucerna, szpinak, kapusta właściwa, kalarepa, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, sery żółte, żółtka jaj kurzych, brokuły, wątroba, rzepa, sałata, morszczyn, awokado, brzoskwinie, jogurt, olej sojowy i szafranowy, tran z wątroby ryby.

CDN w drugiej części.

Zobacz więcej >>

 

Aktualności

Jak skutecznie usuwać blizny sposobami domowym więcej

Bądź piękna z BONA DEA - sprawdź jakie okazje przygotowaliśmy dla Ciebie w tym miesiącu! więcej

Lekarska Spółdzielnia Profesorsko-Ordynatorska zaprasza pacjentów na konsultacje i badania! więcej

Pantomogram – co warto wiedzieć o badaniu? więcej

Badania prenatalne dla kobiet więcej

Powiększanie piersi – najważniejsze informacje więcej

Plastyka piersi – czy warto się na nią zdecydować? więcej

Nowoczesna stomatologia – jak dbać o zdrowie jamy ustnej więcej

Dermatologiczne rozwiązania najczęściej występujących problemów skóry więcej

Rezonans magnetyczny Warszawa - bez skierowania, bez kolejki w Centrum Medycyny Sportowej. więcej

Tomografia komputerowa Warszawa - prywatnie w Centrum Medycyny Sportowej w Warszawie więcej


Nowości ze świata medycyny

medycynaestetyczna bona dea

Czy wiesz, że...

Zobacz również

Apteki

Domy opieki

Szpitale w Polsce

Dodaj placówkę do bazy

 

medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl